Prosessveileder

Velkommen til prosessveilederen for kommuner!

Medvirkning

Denne prosessen bygger på at medvirkning er helt grunnleggende. Det handler om å få et best mulig kunnskaps- og beslutningsgrunnlag for å komme frem til gode og behovsriktige løsninger. Vi oppmuntrer dere til å gjennomføre noe medvirkning i alle fire fasene, men på litt ulik måte. 

Å jobbe godt med medvirkning handler mye om å definere hensikten og hva man ønsker å oppnå. Både prosjektet dere jobber med, og de dere ønsker å involvere skal sitte igjen med en merverdi.  

Fem gode grunner til å gjøre medvirkning 👇

Prosjektet forankres lokalt og en god prosess kan bidra med lokalt engasjement og eierskap.

Innbyggerne er mest sannsynlig interessert i det som skjer lokalt.

Du bidrar til at innbyggerne kan være orientert og oppleve at de har innflytelse på det som skjer i lokalmiljøet.

Du får du nyttig innsikt i lokale ønsker og behov som kan gjøre prosjektet bedre og mer treffsikkert.

Samarbeid med andre vil gjøre nærmiljøanlegget mer interessant og mer bærekraftig.

Selv om det ikke er noen formelle krav til kompetanse for å gjennomføre medvirkning, vil økt forståelse og kompetanse gjøre at resultatene blir bedre, både for de som planlegger og for de som deltar.

Hvis dere er usikre på om dere har nok kompetanse, så er det viktig å huske på at det finnes mange dyktige konsulenter som kan hjelpe dere.

Medvirkning i de fire fasene:

Behovsfasen:

Her skal medvirkning brukes for å forstå dagens situasjon og ulike brukergruppers behov. Dette er viktig kunnskap dere skal jobbe videre med i prosjektet.

Utforskingsfasen:

Nå er det veldig relevant å få innspill og ideer til nye løsninger og konsepter for den fremtidige møteplassen. Du kan også gjøre medvirkning ved å teste konkrete løsninger på brukere.

Konkretiseringsfasen:

I denne fasen kan det være interessant å få innspill til avgrense prosjektet og spisse. Husk på at gode spørsmål gir gode svar.

Realiseringsfasen: 

I denne siste fasen kan det egne seg å få med seg ulike lokale drivkrefter på dugnad eller til å bidra til å bygge deler av anlegget

Mer om medvirkning:

Et sentralt bærekraftsmål å gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge og robuste. Og skal vi lykkes med dette må møtesteder designes med mennesket i sentrum, hvor verdier som inkludering og trygghet kommer til utrykk i den fysiske formgivningen.

Medvirkning skaper forståelse for hva planleggingen skal føre til og hvilke verdier den skal skape. Det fremmer også kreativitet og engasjement, og kan være en arena for demokratisk deltakelse i et lokalsamfunn.

Samtidig ligger det en forpliktelse i å involvere innbyggere i en slik prosess. De skal få vite hva de er med på, hva som skjer videre i et prosjekt og hva som kommer ut av deres innspill. Dersom de involverte i medvirkningen ikke blir fulgt opp eller ser resultater, kan det føre til «medvirkningstretthet».

Det er også viktig å huske at medvirkning ikke nødvendigvis innebærer at de som deltar får gjennomslag for sine synspunkter, men deres innspill skal vurderes på en seriøs måte, og kvitteres ut til deltakerne.

Visste du?

Norske kommuner er etter plan- og bygningsloven forpliktet til å sørge for at medvirkning er gjennomført i alle kommunale planer. Barn og unge har en lovfestet rett til å bli hørt i plan- og byggesaker.