For frivillige

Velkommen til Tvergaveilederen for frivillige.

Behovskartlegging

Hvorfor skal kommunen satse på deres aktivitetsdrøm? Og hvilke lokale behov bidrar prosjektet til å løse? Neste steg er å kartlegge lokale forhold og bygge et godt argumentasjonsgrunnlag for deres prosjekt.

Parkour gutter

Ved å sette av litt tid til å jobbe med behovskartleggingen får dere et supert argumentasjonsgrunnlag for prosjektet deres. Behovskartleggingen vil sammen med idébeskrivelsen fungerer som et underlag når dere skal “selge inn” prosjektet til kommunen. Ved å vise at dere har satt dere inn i status og lokale behov i nærmiljøet vil det være enklere å få kommunen med på laget- og ideelt sett umulig for dem å si nei til deres prosjekt! 

Formålet med behovskartleggingen er å underbygge og begrunne hvorfor det er behov for prosjektet deres, og vise hvilke lokale utfordringer dere løser!

Kartlegg lokale forhold

Start med å samle nyttig informasjon som er relevant for deres prosjekt; dette er for eksempel statistikk om kommunens levekår og folkehelse, ungdomsundersøkelser og kommunale planer. Under har vi samlet en rekke søkeverktøy og planer som kan være nyttig for deres behovskartlegging👇

Ta notater inn i idébeskrivelsen eller lag et eget word-dokument. Sørg for å henvise til kildene dere hentet tallene fra. Dette blir grunnmuren som dere bygger resten av prosjektet deres på!

Kommuneinformasjon
Aller først – finn ut hvordan det står til med kommunen din! Folketall, levekår, hva finnes i kommunen, hva er dere gode/dårlige på?

Folkehelse- og oppvekstprofil

I Folkehelse- og oppvekstprofilen til din kommunen kan være til nytte i svært mange av denne type prosjekter. Løser ditt prosjekt noen av kommunens folkehelse- og levekårsutfordringer?

Anleggsdekning i området

Hvordan står det til med idrettsanlegg i området du ønsker å gjøre noe? Dette sier noe om aktivitetsnivået der og det sier også noe om hvor mye penger de allerede har brukt på denne delen av kommunen. Her kan dere vise at det f.eks nesten bare prioriteres midler til organisert idrett (mens nasjonale tall viser at 50 % av norske femtenåringer ikke driver med organisert idrett)

Utlånssentraler

Noen anlegg forutsetter at man har riktig utstyr. Det er det ikke nødvendigvis alle som har. Tilgang til utstyr er derfor en suksessfaktor for alle aktivitetsanlegg, og gjør at barn og ungdom kan delta på aktivitet uavhengig av økonomi. Sjekk ut BUA for informasjon om det er BUA-utlånsordning i ditt nærmiljø!

Om BUA: «BUA er en nasjonal ideell organisasjon som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve flere og mer varierte aktiviteter. Det gjør vi ved å gjøre det enklere for deg å låne utstyr til sport og friluftsliv.»


Fritidstilbud for barn og ungdom- annet enn idrett

  • Hvilke fritidstilbud er det for ungdom i kommunene din? Har dere en eller flere fritidsklubber, og hvilke tilbud har de? Sjekk ut https://www.ungdomogfritid.no/ og ta gjerne kontakt med kommunen din for å høre hvilket tilbud de har til barn og unge.
  • Har lokalmedia skrevet om området/lokalet dere er interessert i, eller om behovet for mer aktivitet i deres lokalmiljø? 
  • Beskriv målgruppenes behov: Beskriver det de kjenner til av lokale behov,  og sjekk om det er gjort undersøkelser/workshops, eller skrevet avisartikler hvor målgruppen har uttalt seg.

Det er smart å koble deres prosjekt på lokale planer og prosjekter som legger føringer for hvordan kommunen jobber og prioriterer midler. 

Eksempler på slike planer er:

  • Kommundelplan – samfunnsdel
  • Temaplan for idrett og friluftsliv
  • Plan for folkehelse 
  • Plan for frivillighet 
  • Områdeløft /satsningsområder eller prosjekter i din kommune

Kommunen planverk skal ligge tilgjengelig på din kommunes nettsider. Søk litt rundt, og om det er vanskelig å finne frem kan du ta direkte kontakt med kommunen og be dem om hjelp til å finne dokumentene.  

Hvilke målgrupper er viktigst?

Medvirkning er også viktig når dere skal kartlegge behov i nærmiljøet. Det er vanskelig å gå gjennomført aktivitetsdrømmen i ditt nabolag hvis det er bare er du som eier drømmen. Hvem er den viktigste målgruppen i deres prosjekt, og hvilke behov har de? Vil dere lage en generasjonsmøteplass for “alle”, eller er det ungdoms behov som kommer først? Vi kommer tilbake til medvirkning i Fase 2.

Interessentanalyse

I første omgang er det nyttig for dere å identifisere de personene, organisasjonene og miljøene som er viktigst for deres prosjekt. En egnet metode er å gjøre en “interessentanalyse”. Mal finner dere under.👇

“For å sikre at man involverer de riktige aktørene på riktig måte, er det sentralt å få en god oversikt over nøkkelaktører i nærmiljøet og i tilknytning til prosjektet en utarbeider. En måte å gjøre det på er ved en aktøranalyse”  (fra En morsom prosess, s. 12)

PS! Om dere skal tilrettelegge for ungdom er det viktig å vite at gutter og jenter har ulike behov, og bruker uteområder i ulik grad og på forskjellige måter.

Forskning viser at i aldersgruppen 13-19 år er det 80 % gutter og kun 20 % jenter som bruker utendørs aktivitetsarenaer!

Gode eksempler

Eksterne ressurser

Nå kan du bruke informasjonen fra aktøranalysen til å begynne å bygge nettverk i praksis! 

Neste steg er Nettverk 👉